Kundaliniyoga

Kundaliniyoga – medvetenhetens yoga YOGAINSTRUKTÖR INFO

Kundaliniyoga är hushållsyoga för den moderna människan, ett enkelt men kraftfullt verktyg för att hantera vår tids utmaningar och påfrestningar som vi möter i vardagen. Det är en yogaform som reducerar stress, bidrar till ökad kroppskännedom och hälsa, såväl fysiskt, mentalt som emotionelltKroppen är ett fantastiskt instrument och med kundaliniyogan ges återhämtning och stöd för kroppens egen självläkande förmåga. Kroppen vet vad vi behöver, när vi bara ger den möjlighet så vill den inget hellre än att balansera sig själv och läkaobalanser.

Det är en dynamisk form av yoga som omfattar kroppsställningar, rörelsemönster, handpositioner, andningstekniker, ögonfokus, mantran (ljud/vibrationer) och olika typer av meditationer. Tack vare dessa tekniker så balanseras körtelsystemet, nervsystemet stärks, lungkapaciteten utökas och blodet renas. 

Det som kännetecknar kundaliniyogan är att den är kriyabaserad, d.v.s. den utgörs av en serie övningar med specifika resultatDet finns t.ex speciella kriyas/pass för immunförsvaret, nervsystemet, sömnen, hormonsystemet osv (även om alla yogapass mer eller mindre främjar detta). Inom kundaliniyogan så följs en viss struktur: Intoning, kriya/pass, vila, meditation och uttoning. Här är också andningen grundläggande, enligt den yogiska filosofin förkroppsligar andningen människans livskraft och är ett unikt sätt att direkt kunna påverka sinnet och kroppens undermedvetna processer på.

Det är en yogaform som passar dom allra flesta oavsett fysiska förutsättningar. Inga förkunskaper krävs och du deltar alltid utifrån dagsform.

Kundaliniyogan är tusentals år gammal och kom till västvärlden i slutet av 60-talet, då Yogi Bhajan bestämde sig för att lära ut de dittills hemliga teknikerna. Den är idag en av de stora yogaformerna i Sverige med flera tusen utbildade lärare. Den medicinska yogan har sitt ursprung i kundaliniyogan.

           Några av de tydligaste effekterna med kundaliniyoga:

✓ Reducerar stress
✓ Fördjupar andetaget, med vilket en mängd hälsovinster följer
✓ Minskar oro och ångest
✓ Förbättrar sömnen
✓ Reducerar smärta
✓ Gör dig mjukare och rörligare
✓ Renar kroppen från slaggprodukter
✓ Ökar utsöndringen av oxytocin/lugn-och-ro hormon
✓ Stärker immunförsvaret och nervsystemet
✓ Ökar cirkulationen m.m